Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka cacciatore

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięso z udek kurczaka, podane z warzywami oraz pieczarkami, ich smak rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz.

Udka cacciatore

Składniki:

Udka cacciatore

 

  • 400 g podudzia kurczaka bez kości i skóry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 3 papryki, żółta, czerwona, zielona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szk. wina czerwonego wytrawnego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Pieprz
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka oregano

Sposób przygotowania:

Udka cacciatore

I

Udka Cacciatore

1. Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą kurczaka. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, po usmażeniu zdejmuję z patelni, odstawiam na bok.

II

Udka Cacciatore

2. Na tej samej patelni smażę cebulę, czosnek drobno pokrojone.
3. Następnie do warzyw dodaję pokrojone pieczarki w plasterki, doprawiam pieprzem oraz solą, smażę przez pięć minut, aż grzyby się zeszklą, a następnie dodaję papryki pokrojone w drobne paseczki. Smażę jeszcze kilka minut, aż papryki nieco zmiękną.
4. Dodaję kurkumę, oregano, czerwone wino, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Dobrze mieszam i doprowadzam do wrzenia.

III

5. Na koniec sos warzywny łączę z mięsem.
6. Danie gotowe, podaję z ryżem.
7. Smacznego.