Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Udka kurczaka nadziewane śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do przygotowania mięsa możesz użyć oleju rzepakowego zamiast oliwy z oliwek

Udka kurczaka nadziewane śliwkami

Składniki:

Udka kurczaka nadziewane śliwkami

 

  • Przepis na 4 porcje:
  • 4 porcje udek kurczaka bez kości i skóry (4x100 g),
  • 4 duże suszone śliwki, namoczone w wodzie
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego,
  • 4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
  • Suszony tymianek
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka nadziewane śliwkami

 Umyte i osuszone udka lekko posól, natrzyj czosnkiem i tymiankiem, do każdego udka włóż jedną śliwkę i zwiąż udka grubą nitką. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, połóż na nim udka i obsmaż je krótko. Dolej 3-4 łyżki wody i duś, aż mięso będzie miękkie.


237 kcal/1 porcję.


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.