kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Udka kurczaka pieczone z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne mięso z kurczaka w towarzystwie pieczonej marchewki. Danie to polecam na obiad z surówką.

Udka kurczaka pieczone z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka kurczaka pieczone z marchewką

 

  • 4 podudzia z kurczaka ( 600 g )
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka oregano
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka pieczone z marchewką
Udka myjemy i czyścimy, zdejmujemy skórę i ponownie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski. Posypujemy przyprawami z każdej strony i odstawiamy. Marchew obieramy i myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Udka i pokrojone warzywa przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Udka kurczaka pieczone z marchewką
Oczyszczone i umyte udka posypujemy przyprawami
Udka kurczaka pieczone z marchewką
Obrane i umyte marchewki kroimy na mniejsze kawałki
Udka kurczaka pieczone z marchewką
Obraną z łusek cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Udka kurczaka pieczone z marchewką
Mięso i warzywa wkładamy do worka do pieczenia.