Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czas na gęsinę - dobrane przyprawy sprawiają że danie jest smaczne i aromatyczne.

Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami

 

  • 4 gęsie udka ( nóżki )
  • ziemniaki ( ile kto jada )
  • 50 ml. wina ( białe wytrawne )
  • 4 duże ząbki czosnku ( posiekać )
  • 1 główka czosnku do pieczenia
  • majeranek
  • 2 gałązki tymianku
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami

► Udka umyć, osuszyć, i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, przykryć szczelnie pokrywą lub folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu mięsa z lodówki doprowadzić do temperatury pokojowej. ► Następnie podlać winem, dodać główkę czosnku, gałązki tymianku, przykryć z pokrywą ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ) i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 180 minut w 160C / Termoobieg /. ► W połowie pieczenia ( jak kto lubi ) można dodać, obrane, umyte, osuszone, posypane solą kartofelki. Męso odwrócić skórą do góry. ► Ostatnie 30 min piec bez przykrycia aby skóra nabrała pięknego złotego koloru, ziemniaki przełożyć, tak aby się podrumieniły. 10 min przed końcem pieczenia włączyć funkcję podpiekania od góry żeby skóra stała się bardziej chrupiąca.


Polecamy: przepisy na pieczony schab >>>

Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami
W połowie pieczenia można dodać - kartofelki i mięso odwrócić skórą do góry - odkryć - aby skóra nabrała pięknego złotego koloru.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami
Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej - ułożyć w naczyniu żaroodpornym - podlać winem - przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami
Udka natrzeć przyprawami - ziołami i włożyć na noc do lodówki.
Gęsie Udka Pieczone z Kartofelkami
Gęsie udka staranie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.