2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Udka pieczone z serem i salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Patent na tak nadziane mięsko powstał gdy znudziły się nam zwyczajne udka z kurczaka,te są aromatyczne i wyraziste w smaku dzięki chrupiącej skórce i aromatycznego dodatku sera i salami.

Udka pieczone z serem i salami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone z serem i salami

 

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z serem i salami
Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami solą i pieprzem.Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,salami kroimy w drobną kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby mięso złapało "rumieńca" Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami.
Udka pieczone z serem i salami
udka oprószamy gruboziarnistą przyprawą do mięsa
Udka pieczone z serem i salami
salami i cebulę kroimy ser żółty scieramy
Udka pieczone z serem i salami
pod skórkę mięsa wciskamy nadzienie...........
Udka pieczone z serem i salami
udka układamy w naczyniu posypujemy cebulą czosnkiem i pieczemy