Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotleciki z indyka w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie kotleciki z delikatnego mięsa indyka, mogą zagościć na świątecznym stole, przygotowane z papryczkami Jalapeno, marchewką oraz groszkiem, w aromatycznej przyprawie kurkuma. Proste i szybkie przygotowanie. Przekonaj się Sama.

Kotleciki z indyka w sosie

Składniki:

Kotleciki z indyka w sosie

Składniki na kotlety:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 1 jajko
  • Bułka namoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • Mąka do panierki
  • Olej do smażenia

Składniki na sos warzywny:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka kurkumy
  • 5 papryczek Jalapeno
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania:

Kotleciki z indyka w sosie

I

Kotleciki z Indyka w sosie
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie kotletów oraz smażenie kotletów na rozgrzanym oleju.

1. Mięso z indyka mielimy maszynką do mielenia, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, odciśniętą bułkę, koperek, sól, pieprz i wyrabiamy masę mięsną. Następnie robimy okrągłe kotlety, panierujemy w mące pszennej i smażmy na rozgrzanym oleju.

II

Kotleciki z Indyka w sosie
Przygotowanie cebuli, marchwi, Obieramy cebulę, drobno kroimy a marchew obieramy i ścieramy na tarce.

2. Cebulę czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju na dużej patelni typu Wok. Do warzyw dodajemy obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy kurkumę, sól oraz chili.

III

Kotleciki z Indyka w sosie
Przygotowanie papryczek, groszku oraz zagęszczanie sosu.

3. Papryczki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w krążki i łączymy z warzywami.
4. Następnie wlewamy sos sojowy i dziesięć minut gotujemy.
5. Na koniec dodajemy groszek odlany z zalewy i zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.

IV

6. Sos warzywny łączymy z kotletami i podajemy z ryżem lub makaronem.
7. Smacznego.


Tagi:

dania kotlety