Sposób przygotowania:
Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną
► Masa ziemniaczana: do miski włożyć ziemniaki ( rosti ), kwaśną śmietanę, ser mozzarella, ser cheddar ( lub gouda albo emmentaler ) i szczypiorek ( lub pietruszkę ). Solidnie doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze razem wymieszać.
► Plastry pasztetu mięsnego ( leberkäs ) ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadzić masę ziemniaczaną. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35 minut w 180C / Termoobieg. Później piec jeszcze przez około 10 minut w 180C / Górne żródło ciepła /, aż nabierze złotego koloru. Zapiekankę przykryć jeśli powierzchnia robi się zbyt szybko ciemna. Pokroić na kawałki.
► Plastry pasztetu mięsnego ( leberkäs ) ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadzić masę ziemniaczaną. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35 minut w 180C / Termoobieg. Później piec jeszcze przez około 10 minut w 180C / Górne żródło ciepła /, aż nabierze złotego koloru. Zapiekankę przykryć jeśli powierzchnia robi się zbyt szybko ciemna. Pokroić na kawałki.