Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 376]

Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze w pasztecie (Leberkäs) jest to, że można go używać do wielu dań i spożywać na różne sposoby.

Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną

 

  • 4 plastry pasztetu mięsnego (leberkäs)
  • tłuszcz (do wysmarowania formy)

 

  • Masa ziemniaczana:
  • 1,2 kg. ziemniaków (zetrzeć na podłużne wiórki / jak rosti)
  • kubek kwaśnej gęstej śmietany (200 g.)
  • 200 g. startej mozzarelli
  • 200 g. pikantnego sera (cheddar / gouda / emmentaler)
  • 1 łyżka szczypiorku lub pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną
► Masa ziemniaczana: do miski włożyć ziemniaki ( rosti ), kwaśną śmietanę, ser mozzarella, ser cheddar ( lub gouda albo emmentaler ) i szczypiorek ( lub pietruszkę ). Solidnie doprawić solą i pieprzem i wszystko dobrze razem wymieszać.

► Plastry pasztetu mięsnego ( leberkäs ) ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadzić masę ziemniaczaną. Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35 minut w 180C / Termoobieg. Później piec jeszcze przez około 10 minut w 180C / Górne żródło ciepła /, aż nabierze złotego koloru. Zapiekankę przykryć jeśli powierzchnia robi się zbyt szybko ciemna. Pokroić na kawałki.
Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną
Na wierzchu pasztetu mięsnego ( leberkäs ) równomiernie rozprowadzić masę ziemniaczaną.
Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną
Plastry pasztetu mięsnego ( leberkäs ) ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Pasztet mięsny (Leberkäs) ze skórką ziemniaczaną
W naczyniu wymieszać kwaśną śmietanę z serem mozzarella, serem cheddar i doprawić solą i pieprzem.