Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udka pod jabłkową pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate.

Udka pod jabłkową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka pod jabłkową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Udka pod jabłkową pierzynką

ETAP 1:

Udka pod jabłkową pierzynką
Do zeszklonej cebuli dodać starte na tarce jabłka.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli.

ETAP 2:

Udka pod jabłkową pierzynką
Smażyć, aż większość płynu odparuje, po czym przyprawić.

Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Udka pod jabłkową pierzynką
Jabłka obłożyć przygotowaną marynatą i odstawić.

Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :)