Sposób przygotowania:
Faszerowane udko pod pierzynką z marchew
Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę ( ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki ( udzie). Kości w pałeczce (podudziu) zostawiamy. Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach ( miąższ) a skórką odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewka. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii,dobrze wymieszać. Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka,zwinąć,owinąć dobrze skórką. Nić bawełniana owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańcza z miodem oraz przyprawami ( pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 st. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania ( wysmarować go olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika,pokroić na kawałki ( ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówka z marchewki. Smacznego!