2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne mięso w aromatycznym majeranku pod cebulową pierzynką

Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli

 

  • 6 udek kurczaka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 3 cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz czarny z młynka

Sposób przygotowania:

Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli
Udka myję,osuszam na reczniku papierowym,oddzielam pałki od podudzi ,nacieram oliwą z każdej strony,solę równomiernie i wcieram majeranek oraz posypuję pieprzem,i przyprawą do kurczaka układam mięso w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieram kroję w piórka obsypuję wierzch mięsa,przykrywam naczynie i wkładam na całą noc do lodóki aby mięso przeszło przyprawami. Na drugi dzień wyciagam z lodówki ogrzewam do temp pokojowej i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180*c i piekę około 50 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie aby mięso i cebula się przyrumieniła. Podaję gorace z bukietem ulubionych surówek i pure ziemniaczanym. Smacznego!
Udka w majeranku pod pierzyną z cebuli
mięso marynujemy całą noc w ziołach i cebuli