Sposób przygotowania:
Udka po meksykańsku
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Umieścić w naczyniu. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Marynatą zalać udka, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na kilka godzin ( lub na całą noc ). Po tym czasie udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i piec w 180°C przez około 30 - 40 minut. Gdy udka się pieką przygotować dipy: Guacamole - awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć go do miseczki i skropić sokiem z limonki, następnie widelcem rozgnieść na jednolitą masę. Dodać czerwoną cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól, pieprz i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i ponownie wymieszać. Salsa śmietanowa - śmietanę umieścić w miseczce, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, sól i ewentualnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać. Warzywa ( mieszankę meksykańską HORTEX ) poddać obróbce cieplnej na patelni ( czas smażenia podany na opakowaniu ). Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Można dodatkowo skropić je sosem tabasco aby również miały ostrzejszy smak. Upieczone udka podawać z ciepłymi warzywami i dipami. Do mojego dania zdecydowałam się podać dip z awokado ( guacamole ) oraz salsę śmietanową; mogą to być jednak również inne sosy, jak np. salsa pomidorowa. Smacznego :)