olla85

olla85

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Udka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste udka w słodko - ostrej marynacie, podane w towarzystwie warzyw z patelni i smakowitych dipów. Kolorowe i smaczne danie obiadowe inspirowane kuchnią meksykańską. Bardzo polecam :)

Udka po meksykańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka po meksykańsku

 

  • udka z kurczaka - 6 sztuk ( tzw. pałki )
  • mieszanka meksykańska HORTEX

 

  • marynata:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki coca - coli ( lub troszkę więcej )
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • sos tabasco, ilość wedle uznania( należy skosztować marynatę czy odpowiada nam poziom jej ostrości )

 

  • dipy:

 

  • guacamole:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

  • salsa śmietanowa:
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej posiekanej kolendry
  • ząbek czosnku ( opcjonalnie )
  • sól do smaku

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka po meksykańsku
Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Umieścić w naczyniu. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Marynatą zalać udka, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na kilka godzin ( lub na całą noc ). Po tym czasie udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i piec w 180°C przez około 30 - 40 minut. Gdy udka się pieką przygotować dipy: Guacamole - awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć go do miseczki i skropić sokiem z limonki, następnie widelcem rozgnieść na jednolitą masę. Dodać czerwoną cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, sól, pieprz i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i ponownie wymieszać. Salsa śmietanowa - śmietanę umieścić w miseczce, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, sól i ewentualnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie wymieszać. Warzywa ( mieszankę meksykańską HORTEX ) poddać obróbce cieplnej na patelni ( czas smażenia podany na opakowaniu ). Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Można dodatkowo skropić je sosem tabasco aby również miały ostrzejszy smak. Upieczone udka podawać z ciepłymi warzywami i dipami. Do mojego dania zdecydowałam się podać dip z awokado ( guacamole ) oraz salsę śmietanową; mogą to być jednak również inne sosy, jak np. salsa pomidorowa. Smacznego :)
Udka po meksykańsku