madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Udka w aromatycznej skórce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Udka są smaczne i soczyste.

Udka w aromatycznej skórce

Składniki:

Udka w aromatycznej skórce

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 6 łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Udka w aromatycznej skórce
Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie dodajemy go do mleka razem z musztardą, dokładnie mieszamy. Marynatę doprawiamy solą. Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następnie wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Mąkę łączymy z papryką oraz curry, następnie wsypujemy do woreczka. Następnie wkładamy do niego kolejno udka i dokładnie wstrząsamy woreczkiem, aby udka obtoczyły się w przyprawach. Następnie mięso wyjmujemy, zrumieniamy na oleju, po czym przykrywamy i smażymy do miękkości na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem.