halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Udka w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne udka na obiad.

Udka w cieście piwnym

Składniki:

Udka w cieście piwnym

 

  • udka kurczaka 4 sztuki
  • mąka pszenna 20 dag
  • piwo 2 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Udka w cieście piwnym
Umyte udka nacieramy sokiem z cytryny, przyprawą. Wkładamy do lodówki na 1 godz.Z mąki piwa,jajek, szczypty soli i pieprzu robimy ciasto rzadkie, miksując składniki. Udka kurczaka maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju w dużej ilości oleju. Rumiane udka wstawiamy jeszcze w brytfannie do piekarnika na 25 minut - 220 stopni.