Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Udka w jabłuszkach z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięsko drobiowe upieczone z dodatkiem owoców. W smaku bardzo dobre. Polecam do obiadku lub na imprezkę dla zaproszonych gości.

Udka w jabłuszkach z żurawiną

Składniki:

Udka w jabłuszkach z żurawiną

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do dań
  • czarny pieprz mielony wg uznania
  • sól wg uznania
  • 2 sztuki jabłek
  • 4 łyżki melasy z granatem
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Udka w jabłuszkach z żurawiną

1.

Udka w jabłuszkach z żurawiną
Umycie udek z kurczaka pod bieżącą wodą i włożenie do naczynia

Umyć udka z kurczaka pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Udka w jabłuszkach z żurawiną
Oprószenie przyprawą do dań, posolenie i popieprzenie

Oprószyć udka przyprawą do dań, posolić i popieprzyć.

3.

Udka w jabłuszkach z żurawiną
Roztarcie w dłoniach majeranku suszonego i posypanie mięsa

Suszony majeranek rozetrzeć w dłoniach i poprószyć mięso, wsypać żurawinę.

4.

Udka w jabłuszkach z żurawiną
Przekrojenie jabłek na połowę, wydrążenie gniazd nasiennych i wlanie melasy z granatem

Jabłka przekroić na połowę, wydrążyć gniazda nasienne, położyć na mięsie. Do każdego otworu w jabłku wlać melasę z granatem.

5.

Udka w jabłuszkach z żurawiną

Na środek położyć łyżkę masła.

6.

Udka w jabłuszkach z żurawiną

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 40 minut.

7.

Udka w jabłuszkach z żurawiną

Upieczone udka z jabłkami przełożyć na talerz. Smacznego !