SUPERPRZEPIS

Rolada ze szpinaku i łososia

  • 2
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rolada ze szpinaku i łososia Więcej zdjęć (9)

Dziś pyszna rolada którą robię rzadko ze względu na to że łosoś jest drogi. Dla jednych drogo dla drugich tanio, wiem wiem, że zdania będą podzielone. Do tej rolady użyłam świeżego szpinaku, który po zblęderowaniu idealnie się nadaję.

Składniki:

Rolada ze szpinaku i łososia

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz
  • maka pszenna 1 łyżka
  • czosnek sprasowany 4 ząbki
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 g serka typu sałatkowego( słonego)

Sposób przygotowania:

Rolada ze szpinaku i łososia

Wykonanie:

Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim.
Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego. Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia.

Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.

Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach.

Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą.

Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.

Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.

Rolada ze szpinaku i łososia
Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego .Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia
Rolada ze szpinaku i łososia
Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch.
Rolada ze szpinaku i łososia
Dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło.
Rolada ze szpinaku i łososia
Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową.
Rolada ze szpinaku i łososia
Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą.
Rolada ze szpinaku i łososia
Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej.
Rolada ze szpinaku i łososia
Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.
Rolada ze szpinaku i łososia
Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.