Sposób przygotowania:
Rolada ze szpinaku i łososiaWykonanie:
Roladę robi się niebanalnie prosto i szybko. Podałam ja jako przystawkę i smakowała wszystkim.
Szpinak blenderujemy( będzie szybciej) i przekładamy na gorącą patelnie, dodajemy do niego czosnek sprasowany i odrobinę masła i pieprzu ziołowego. Dusimy razem do odparowania i zostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy całe jaja z odrobinką soli na puch, dodajemy podduszony szpinak z czosnkiem i delikatnie mieszamy do połączenia aby nam się zielono zrobiło. Nad masą przesiewamy jedną łyżkę mąki i delikatnie mieszamy.
Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę szpinak -ową. Pieczemy koło 10 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy i przekładamy na folie spożywczą.
Oba serki mieszamy ze sobą i łyżką lub nożem rozprowadzamy na całej powierzchni szpinak- owej. Łososia również kładziemy na całej powierzchni serka i zwijamy w rulonik.Ten rulonik zawijamy w folie spożywczą jak cukierka i następnie w folie aluminiową i do lodówki.
Ja zrobiłam wieczorem i rano była już gotowa rolada.
Justi2401
lalunia