Sposób przygotowania:
Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowymETAP 1:
Z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj pozostałe składniki marynaty i mieszaj, aż miód się rozpuści. Podudzia kurczaka opłucz i osusz papierowymi ręcznikami, przełóż do miski i wymieszaj z marynatą. Miskę nakryj folią spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.
ETAP 2:
Warzywa obierz, opłucz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia do zapiekania.
ETAP 3:
Dodaj pokrojone warzywa, całość polej połową marynaty. Foremkę wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz 35 minut. Następnie mięso i warzywa polej pozostałą marynatą i piecz kolejne 15 minut.
ETAP 4:
Po tym czasie dodaj orzechy i piecz jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.
zbysiowa
anemon