Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Udka w mandarynkach i chilii peperoncini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chili peperoncini jest ostrą i wyrazistą przyprawą. Dlatego do marynowania używamy całej łyżeczki, jednak już podczas pieczenia połowę dobrze jest wyłapać, może nam się zbyt dać we znaki.

Udka w mandarynkach i chilii peperoncini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka w mandarynkach i chilii peperoncini

 

  • 5 udek z kurczaka
  • marynata: 4 mandarynki
  • łyżeczka całego peperoncini
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Udka w mandarynkach i chilii peperoncini
Z dwóch mandarynek wyciskamy sok, dwie pozostałe tniemy na plasterki. Wlewamy sok do naczynia, dodajemy resztę składników na marynatę i mieszamy. Czyste udka przekrawamy na pół i nacieramy marynatą, wkładamy warstwami do naczynia i przekładamy plasterkami mandarynek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na noc do lodówki. Dobrze jest ze dwa razy przemieszać . Roztapiamy masło na niewielkiej patelni i lekko z wierzchu zbieramy pianę. Mięso opiekamy z każdej strony. Z marynaty próbujemy wyłapać połowę papryczek, chyba że jesteśmy żądni wrażeń może ostawić. Taką marynatą razem z kawałkami mandarynek zalewamy mięso i dusimy pod przykryciem.
Udka w mandarynkach i chilii peperoncini
Do marynowania używamy naczynia które można szczelnie zamknąć.
Udka w mandarynkach i chilii peperoncini
Mięso opiekamy partiami aż się zarumieni z każdej strony.
Udka w mandarynkach i chilii peperoncini
Opieczone mięso zalewamy marynatą, przykrywamy i dusimy do miękkości.