Sposób przygotowania:
Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Umyte i osuszone udko z kurczaka przeciąć na pół ( górną część i pałkę ).Usunąć tłuszcze i skóry . Odciąć kostkę z dolnej części pałki i przeciąć ją na 2 części . Górną część udka podzielić na 3-4 części. Mięso umieścić w miseczce lub pojemniczku . Lekko posypać szczyptą soli , papryką i curry. Wetrzeć przyprawy w mięso i zostawić na 30 minut.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Na gorący wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wycisnąć sok z mandarynek i zalać rumianego kurczaka. Dolać pół szklanki wody .Wrzucić listek Kafiru. Przykryć i dusić na małym gazie do miękkości mięsa . Pilnować by sos nie odparował za mocno ( powinno być na końcu ok. pół szklanki- jeśli trzeba to dodawać w trakcie duszenia po kilka łyżek wody). Doprawić sos do smaku brązowym cukrem ( sos nabiera lekko słodowo-,,rumowego" smaczku).
Do wrzącej wody ( 4 szklanki) wsypać barszcz. Wkroplić kilka kropli barwnika - wrzucić makaron i gotować 3 minuty - zostawić w płynie na dalsze 5 minut . Odcedzić. Włożyć do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem.
Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Na talerz wylać kilka łyżek sosu. Przykryć go makaronem. Na środek makaronu położyć garść rozdrobnionych sałat skropionych odrobiną dresingu mandarynkowego ( sok z 1/2 mandarynki ,2 łyżki oleju i 2 łyżki wody , po szczypcie soli i pieprzu mielonego), a na sałacie po 3 kawałki kurczaka .
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Na gorący wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wycisnąć sok z mandarynek i zalać rumianego kurczaka. Dolać pół szklanki wody .Wrzucić listek Kafiru. Przykryć i dusić na małym gazie do miękkości mięsa . Pilnować by sos nie odparował za mocno ( powinno być na końcu ok. pół szklanki- jeśli trzeba to dodawać w trakcie duszenia po kilka łyżek wody). Doprawić sos do smaku brązowym cukrem ( sos nabiera lekko słodowo-,,rumowego" smaczku).
Do wrzącej wody ( 4 szklanki) wsypać barszcz. Wkroplić kilka kropli barwnika - wrzucić makaron i gotować 3 minuty - zostawić w płynie na dalsze 5 minut . Odcedzić. Włożyć do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem.
Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Na talerz wylać kilka łyżek sosu. Przykryć go makaronem. Na środek makaronu położyć garść rozdrobnionych sałat skropionych odrobiną dresingu mandarynkowego ( sok z 1/2 mandarynki ,2 łyżki oleju i 2 łyżki wody , po szczypcie soli i pieprzu mielonego), a na sałacie po 3 kawałki kurczaka .