SUPERPRZEPIS

Kurczak na oranżowym Tagliatelle

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kurczak na oranżowym Tagliatelle Więcej zdjęć (5)

Lubię intensywne kolory na talerzu. Kolorowy makaron jest fantastycznym dodatkiem do drugich dań.

Składniki:

Kurczak na oranżowym Tagliatelle

 

  • 1 duże udo z kurczaka ( lub 2 mniejsze)
  • 2 łyżki oleju ( ja używam z pestek winogron)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sok z 3 mandarynek
  • 1 listek Kafiru
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru brązowego- Dark Muscovada
  • 10 dag ryżowego makaronu Tagliatelle
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 10 łyżeczek barszczu czerwonego w proszku
  • kilka kropli oranżowego barwnika spożywczego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Umyte i osuszone udko z kurczaka przeciąć na pół ( górną część i pałkę ).Usunąć tłuszcze i skóry . Odciąć kostkę z dolnej części pałki i przeciąć ją na 2 części . Górną część udka podzielić na 3-4 części. Mięso umieścić w miseczce lub pojemniczku . Lekko posypać szczyptą soli , papryką i curry. Wetrzeć przyprawy w mięso i zostawić na 30 minut.



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Na gorący wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wycisnąć sok z mandarynek i zalać rumianego kurczaka. Dolać pół szklanki wody .Wrzucić listek Kafiru. Przykryć i dusić na małym gazie do miękkości mięsa . Pilnować by sos nie odparował za mocno ( powinno być na końcu ok. pół szklanki- jeśli trzeba to dodawać w trakcie duszenia po kilka łyżek wody). Doprawić sos do smaku brązowym cukrem ( sos nabiera lekko słodowo-,,rumowego" smaczku).



Do wrzącej wody ( 4 szklanki) wsypać barszcz. Wkroplić kilka kropli barwnika - wrzucić makaron i gotować 3 minuty - zostawić w płynie na dalsze 5 minut . Odcedzić. Włożyć do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem.



Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Na talerz wylać kilka łyżek sosu. Przykryć go makaronem. Na środek makaronu położyć garść rozdrobnionych sałat skropionych odrobiną dresingu mandarynkowego ( sok z 1/2 mandarynki ,2 łyżki oleju i 2 łyżki wody , po szczypcie soli i pieprzu mielonego), a na sałacie po 3 kawałki kurczaka .
Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Kurczaka pokroić i zamarynować- odstawić by przeszedł smakami
Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Obsmażyć kawałki kurczaka na rumiano- podlać sokiem i dusić do miękkości
Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Ryżowy makaron wrzucić do wrzatku z barszczem czerwonym w proszku i barwnikiem
Kurczak na oranżowym Tagliatelle
Przygotować sałatę z mandarynkowym dresingiem