Sposób przygotowania:
Udka w cytrusach
Wieczór wcześniej:
Udka oczyścić, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze przekroić na pół, z obu połówek wycisnąć sok - to samo zrobić z cytryną.
Wyciśniętym sokiem polać udka, następnie dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać razem z udkami. Naczynie z udami w zalewie przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyłożyć udka do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, polać zalewą i dokładnie przykryć folią do pieczenia. Piec przez ok. 40 min. w temperaturze 200 stopni C. Następnie folię ściągnąć i dopiekać do całkowitego zarumienienia się. Powstałym, aromatycznym sosikiem można polać ziemniaki lub ryż. Smacznego :)
Udka oczyścić, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze przekroić na pół, z obu połówek wycisnąć sok - to samo zrobić z cytryną.
Wyciśniętym sokiem polać udka, następnie dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać razem z udkami. Naczynie z udami w zalewie przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyłożyć udka do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, polać zalewą i dokładnie przykryć folią do pieczenia. Piec przez ok. 40 min. w temperaturze 200 stopni C. Następnie folię ściągnąć i dopiekać do całkowitego zarumienienia się. Powstałym, aromatycznym sosikiem można polać ziemniaki lub ryż. Smacznego :)
evita0007
Netka