SUPERPRZEPIS

Udka w cytrusach

  • 2
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Udka w cytrusach Więcej zdjęć (2)

Pyszne, soczyste udka pieczone w zalewie pomarańczowo-cytrynowo-jogurtowej. Bardzo polecam:)

Składniki:

Udka w cytrusach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Udka w cytrusach
Wieczór wcześniej:

Udka oczyścić, umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, imbirem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomarańcze przekroić na pół, z obu połówek wycisnąć sok - to samo zrobić z cytryną.

Wyciśniętym sokiem polać udka, następnie dodać jogurt grecki, dokładnie wymieszać razem z udkami. Naczynie z udami w zalewie przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyłożyć udka do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę, polać zalewą i dokładnie przykryć folią do pieczenia. Piec przez ok. 40 min. w temperaturze 200 stopni C. Następnie folię ściągnąć i dopiekać do całkowitego zarumienienia się. Powstałym, aromatycznym sosikiem można polać ziemniaki lub ryż. Smacznego :)
Udka w cytrusach
Etap 1