BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1235]

Udka w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka w sosie grzybowym to moje ulubione danie,dlatego że uwielbiam grzyby, a w szczególności podgrzybki. Takie udka w sosie grzybowym podane z ziemniaczkami to smaczny obiad dla rodzinki.

Udka w sosie grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka w sosie grzybowym

 

  • udka 2 szt,
  • podgrzybki około 600 g,( z zapasów mrożone),
  • masło klarowne 2 -3 łyżki,
  • cebula 1 szt,
  • sól i pieprz,
  • czosnek granulowany,
  • przyprawa do kurczaka,
  • śmietana 200 ml,

Sposób przygotowania:

Udka w sosie grzybowym
Udka nacieramy przyprawami i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie wkładamy na gorący tłuszcz i pieczemy około 40 minut.

Po upieczeniu udka wyjmujemy, a do tłuszczu dodajemy obraną pokrojoną cebule oraz obgotowane podgrzybki, doprawiamy solą i pieprzem.

Podsmażamy jeszcze około 10 - 15 minut.

Do całości dodajemy śmietanę wkładamy upieczone udka i dusimy na małym ogniu jeszcze parę minut aż sos stanie sie gęściejszy.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

Podajemy z ugniecionymi ziemniakami.
Udka w sosie grzybowym
Udka nacieramy przyprawami i pieczemy na głebokiej patelni z dodatkiem rozgrzanego tłuszczu
Udka w sosie grzybowym
Po wyjęciu udek do tłuszczu dodajemy obraną pokrojoną cebule oraz podgrzybki i śmietanę
Udka w sosie grzybowym
Do całości dodajemy upieczone udka i dusimy jeszcze parę minut