EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Aromatyczne cygara z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 230
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kotleciki z wołowiny owinięte aromatyczną szynką szwarcwaldzką, połączone z chrupiącymi ziarnami sezamu, delikatną nutą pikantnej papryczki i pachnącą świeżą natką to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe.

Aromatyczne cygara z wołowiny

Składniki:

Aromatyczne cygara z wołowiny

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne cygara z wołowiny

ETAP 1:

Aromatyczne cygara z wołowiny
mięso i cebulę zmielić, dodać pozostałe składniki

1. Mięso wołowe i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Mięso przełożyć do dużej miski, dodać jajko, posiekaną natkę z pietruszki, drobno posiekaną papryczkę chilli, bułkę tartą, trawę cytrynową i ostrą paprykę. Masę mięsną dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Aromatyczne cygara z wołowiny
kotlety owinąć szynką szwarcwaldzką, smaczne

2. Z przygotowanej masy mięsnej uformować wałki grubości palca i długości około 10cm, owinąć szynką i końce obtoczyć w sezamie.

ETAP 3:

Aromatyczne cygara z wołowiny
obsmażone cygara przełożyć do naczynia i piec w piekarniku

3. Następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-25 minut.