ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka w sosie marchewkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka duszone razem z marchewką, marchewka z wywarem zmiksowana i jest naturalny, pyszny sos.

Udka w sosie marchewkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka w sosie marchewkowym

 

  • udka kurczaka 4 sztuki średnie,
  • przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • marchew 5 sztuk średnie,
  • woda 1 litr,
  • przyprawa wpłynie 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Udka w sosie marchewkowym
Udka kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin, następnie w garnku na oleju mocno zrumienić udka z każdej strony.

Do kurczaka wsypać kostkę rosołową, obraną marchew pokrojoną w kostkę, wlać wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.

Udka wyjąć na talerz, dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie i pałką blendera zmiksować wywar i mamy naturalnie zagęszczony sos marchewkowy.

Podawać z ziemniakami lub ryżem makaronem, kaszą i ulubioną surówką.
Udka w sosie marchewkowym
Udka najlepsze są nie duże, średniej wielkości.
Udka w sosie marchewkowym
Tak przygotowany sos jest bez mąki i naturalnie zagęszczony.