Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udka wędzonego kurczaka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na szybkie danie obiadowe .

Udka wędzonego kurczaka z pieczarkami

Składniki:

Udka wędzonego kurczaka z pieczarkami

 

  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • 20 małych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1/3 ,, Bulionetki drobiowej Knorra „ ( można użyć kostki bulionowej ½ , lub wywaru mięsnego )
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Udka wędzonego kurczaka z pieczarkami
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano przekrojone na połówki pieczarki. Wsypać natkę i wlać wodę . Dodać ½ Bulionetki i dusić pod przykryciem przez 15 minut .Zagęścić sos mąką .Dodać rozrobiona z 2 łyżkami gorącego sosu śmietanę .
Podawać z ziemniakami puree i dodatkową surówką .

Użyłam Bulionetki bo chciałam sprawdzić jakie są – wydaje mi się ,że sprawdzą się doskonale .