paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Udka z grejpfrutem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne udka o lekko cytrusowym smaku, pieczone z grejpfrutem, sokiem z malin, papryką i świeżymi ziołami. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem.

Udka z grejpfrutem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z grejpfrutem

 

  • udko z kurczaka 3 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • grejpfrut 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 1 sztuka
  • tymianek świeży do smaku
  • syrop malinowy 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Udka z grejpfrutem
Z 1,5 grejpfruta wycisnąć sok i wymieszać z syropem malinowym.

Udka ułożone w naczyniu do zapiekania posypać startą skórką z grejpfruta i polać sokiem. Położyć pół plasterki grejpfruta. Odstawić na 4 godziny do lodówki.

Po tym czasie udka oprószyć solą i pieprzem, posypać paprykami pokrojonymi w paski. Cebulę obrać pokroić w kostkę i posypać mięso. Do smaku posypać świeżym tymiankiem.

Piec około 60 minut w nagrzanym piekarniku.
Udka z grejpfrutem
Udka ułożone w naczyniu do zapiekania posypać startą skórką
Udka z grejpfrutem
Udka polać sokiem z grejpfruta wymieszany z syropem malinowym
Udka z grejpfrutem
Udka posypać paprykami pokrojonymi w paski. Cebulę obrać pokroić w kostkę i posypać mięso.
Udka z grejpfrutem
Piec około 60 minut w nagrzanym piekarniku.