kodziro

kodziro

Kucharz
[Przepisów: 13]

Udka z piekarnika w marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne udka z kurczaka w marynacie

Udka z piekarnika w marynacie

Składniki:

Udka z piekarnika w marynacie

 

  • 1 kg świeżych udek z kurczaka

 

  • Przyprawy:
  • 7-8 łyżek stołowych oliwy z oliwek tyle samo przegotowanej zimnej wody,
  • papryka słodka 3 czubate łyżeczki,
  • papryka ostra ok. 1,5 łyżeczki,
  • curry 2 łyżeczki,
  • sól ok. 1,5 łyżeczki,
  • pieprz czarny lub ziołowy ok. 1,5 łyżeczki,
  • kilka kulek ziela angielskiego (6-9 szt)
  • kilka listków laurowych (3-4 szt)
  • czosnek (5-6 ząbków)

Sposób przygotowania:

Udka z piekarnika w marynacie

Udka namoczyć w wodzie na około 10-15 minut. W tym czasie wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą, dodać oliwe z oliwek i wode, wymieszać, na koniec przeciskamy przez praske czosnek i wszystko dokładnie jeszcze raz mieszamy. Wyciągamy udka z wody (ja zawsze odcinam pałeczki od udka) kładziemy do głębokiej miski i zalewamy(smarujemy) przyrządzoną marynatą. Odstawiamy do lodowki na ok.2h (najlepiej na całą noc). Tak przyrządzone udka układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175(z termobiegiem) lub 200(bez termobiegu) st.C, zapiekać około 1-1,5h co jakis czas podlewając wodą. Udka pyszne i godne polecenia :)


Poznajcie też inne przepisy na udka z kurczaka >>>