mamqa

mamqa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Udka z prodiża

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam udka z prodiza... Specjalnie dla nich kupiłam to cudo... i nic innego w nim nie robię

Udka z prodiża

Składniki:

Udka z prodiża

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • kostka margaryny
  • przyprawa do kurczaka lub po prostu sól i pieprz
  • czerwona, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Udka z prodiża
Przyprawiamy udka przyprawą lub solą i pieprzem. Układamy do prodzisza najpierw dolną stroną udek w górę, posypujemy obficie czerwoną papryką. Między udka układamy pokrojoną na cztery części margarynę. Pół pokrojonej cebuli i papryki rozrzucamy po udkach. Zamykamy prodzisz, pieczemy w ten sposób 20 minut. Po tym czasie odłączamy nasz sprzęt od prądu, pokrywkę przekładamy na np. inny garnek, przewracamy nasze udka i posypujemy znowu obficie papryką. Resztę pokrojonej cebuli i papryki posypujemy górę udek. Zamykamy prodzisz, przywracamy dopływ prądu i pieczemy jeszcze 40 minut. Udka z prodzisza są cudownie pachnące, skórka jest chrupiąca (ach, te kalorie) a samo mięso bardzo soczyste. Paprykę i cebulę wykorzystujemy do ziemniaków.