Sposób przygotowania:
Udka z prodiża
Przyprawiamy udka przyprawą lub solą i pieprzem. Układamy do prodzisza najpierw dolną stroną udek w górę, posypujemy obficie czerwoną papryką. Między udka układamy pokrojoną na cztery części margarynę. Pół pokrojonej cebuli i papryki rozrzucamy po udkach. Zamykamy prodzisz, pieczemy w ten sposób 20 minut. Po tym czasie odłączamy nasz sprzęt od prądu, pokrywkę przekładamy na np. inny garnek, przewracamy nasze udka i posypujemy znowu obficie papryką. Resztę pokrojonej cebuli i papryki posypujemy górę udek. Zamykamy prodzisz, przywracamy dopływ prądu i pieczemy jeszcze 40 minut. Udka z prodzisza są cudownie pachnące, skórka jest chrupiąca (ach, te kalorie) a samo mięso bardzo soczyste. Paprykę i cebulę wykorzystujemy do ziemniaków.
AlaPa9
go użyć.Dam go do ulubionych.
Monka30
Monka30