Sposób przygotowania:
Udko w cieście francuskim
Udko z kurczaka oczyszczamy ze skórek , wystających kości. Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego ( lub bulionie z ulubionymi dodatkami ) Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem ( najlepiej zrobic to blenderem ). Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą - będzie łatwiej. Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku. Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka ( nie może byc zbyt mokre , by ciasto nie nasiąkło ) Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony - tak byśmy je mogli potem zaplatac . Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki. Zaplatamy ciasto tworząc " mumię ". Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ). Podajemy gorące!