pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Proste i smaczne danie z warzywami.

Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 dość spora kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 3 sztuki marchewki
  • 1 cebula
  • rosół z gotowania kurczaka lub 1 kostka rosołowa
  • pęczek koperku
  • majeranek
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej
Udka z kurczaka gotujemy. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy krótko na patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. 3 marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach i również podsmażamy. Paprykę, marchewkę i cebulę przekładamy do garnka. Kapustę pekińską kroimy i również przekładamy do garnka. Doprawiamy majerankiem, 2 listkami laurowymi, solą i pieprzem. Całość zalewamy odrobiną rosołu (cala potrawa nie może być za rzadka) i trochę dusimy. Dodajemy ugotowane udka z kurczaka i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek. Gotową potrawę możemy podać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej
Paprykę czerwoną kroimy w cienkie paseczki.
Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej
Kapustę pekińską kroimy i przekładamy do garnka.
Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej
Kapustę pekińską, paprykę, marchewkę i cebulę dusimy w garnku.
Udka z kurczaka w kapuście pekińskiej
Ugotowane udka z kurczaka przekładamy do warzyw i chwilę dusimy.