Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Połączenie ostrego, kremowego chrzanu z subtelną słodyczą miodu którym to otoczony był kurczak przemienia zwykłe udka w rajski przysmak

Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie

Składniki:

Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie

 

  • 8 udek z kurczaka
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w miodzie i chrzanie
Udka myjemy i osuszamy. Chrzan mieszamy razem z miodem, tymiankiem i rozmarynem aż do uzyskania jednolitej pasty. Tak przygotowaną pastą smarujemy udka z kurczaka i marynujemy je minimum godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zamarynowane udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, posmarowanego odrobiną oliwy, przykrywamy naczynie folią i pieczemy udka 30 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 15-25 minut lub do uzyskania chrupiącej, złotej skórki. Udka serwujemy gorące np. z puree ziemniaczanym