Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Udka z kurczaka w paprykowym wydaniu

Udka z kurczaka w sosie paprykowym

Składniki:

Udka z kurczaka w sosie paprykowym

 

  • 4 szt udka kurczaka,
  • 1 szt cebula,
  • 40 dag papryka,
  • 1 szt bulionetka,
  • 3 łyżki sos sojowy,
  • 1 szt papryczka chilli,
  • 4 łyżki śmietanka,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w sosie paprykowym
Paprykę umyć, oczyścić z nasion. Umyte mięso, włożyć do miski, skropić oliwą i sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego, polać go marynatą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż się zrumieni. Cebulę, paprykę, papryczkę chili. pokroić w słupki, dodać do mięsa, podlać szklanką wrzącego rosołu z rozpuszczonej bulionetki, przykryć i dusić do miękkości. Gdy mięso miękkie dodać do sosu śmietankę rozmieszaną z mąką, zagotować. Przyprawić do smaku.