Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka z kurczaka z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczone udka z kurczaka z chrzanową marynatą.

Udka z kurczaka z chrzanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka z kurczaka z chrzanem

 

  • 2 całe duże udka z kurczaka
  • 4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4 łyżeczki przyprawy kurczak grillowany
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z chrzanem
Mięso oczyścić, umyć, lekko osuszyć i podzielić na porcje. Olej dokładnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, chrzanem, solą (ilość zależy od upodobań) i przyprawą do kurczaka. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na kilka godzin do lodówki (2-3 godziny). Po tym czasie mięso razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Udka z kurczaka z chrzanem
Oczyszczone umyte lekko osuszone podzielone na porcje udka.
Udka z kurczaka z chrzanem
Marynata z oleju czosnku soli chrzanu i przyprawy do kurczaka.
Udka z kurczaka z chrzanem
Zamarynowane udka w naczyniu żaroodpornym.