Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Udka z kurczaka z cytryną i oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Udka z kurczaka z cytryną i oliwkami

Składniki:

Udka z kurczaka z cytryną i oliwkami

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny
  • 1 obrana ze skórki cytryna
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 5 dag konserwowych zielonych oliwek bez pestek
  • 5 dag migdałów sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z cytryną i oliwkami
Udka umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Powstałym sosem polać mięso. Wstawić do lodówki na 2 godz. W tym czasie mięso od czasu do czasu przewracać. Zmacerowane udka przełożyć do brytfanny, obłożyć cytryną pokrojoną w ósemki, migdałami i oliwkami. Polać marynatą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa (ok. 40 min)