Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Kurczak z pak choi i sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smażony kurczak z pak choi i sezamem to propozycja na szybki obiad lub lunch. Możemy go podać z makaronem sojowym lub ryżowym, taka wersja najbardziej nam smakuje w domu. Dodatkowo obok kapusty pak choi w daniu pojawiają się inne warzywa.

Kurczak z pak choi i sezamem

Składniki:

Kurczak z pak choi i sezamem

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 spora marchewka
  • 1 cebula
  • 150 ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • pierz
  • sos sojowy do smaku
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z pak choi i sezamem
Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej).

Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby nie wystygł.

Na patelni smażymy cebulę i marchewkę przez 2-3 minuty, dodajemy fasolkę szparagową, mięso, kapustę, sezam i pieprz. Wszystko chwilę przesmażamy.

Skrapiamy olejem sezamowym i od razu podajemy z makaronem ryżowym lub sojowym.