zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś z serii ekspresowych dań. Taką potrawkę możemy podać z makaronem lub ryżem. Kasztany wodne przypominają rzodkiewkę ale są bardziej łagodne w smaku.

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie

Składniki:

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie

 

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g blanszowanych kurek ( moje mrożone )
  • 1/2 puszki kasztanów wodnych
  • 1 pęczek szczypioru
  • 500 ml śmietany 36 %
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka ostra
  • 1 łyżka masła klarowanego

Sposób przygotowania:

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie
Umyte i osuszone piersi pokroić na większe kawałki.

Podsmażyć ja w szerokim rondlu na klarowanym maśle a potem dodać kurki i jeszcze chwilę smażyć.

Dodać przyprawy do smaku i wrzucić pokrojone na ćwiartki kasztany oraz odsączoną z zalewy kukurydzę.

Wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstniej ( nie trwa to długo ).

Na sam koniec dodać jeszcze posiekany szczypior ( trochę odłożyć do dekoracji ) i wymieszać.

W razie konieczności jeszcze doprawić.

Podawać z makaronem lub ryżem.