marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka z nadzieniem kokosowo-migdałowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka z nadzieniami od owocowych do bakaliowych z przyprawami są częściej podawane na obiady domowe lub świąteczne.Dziś udka z nadzieniem kokosowo-migdałowym z dodatkiem otrębów i płatków.

Udka z nadzieniem kokosowo-migdałowym

Składniki:

Udka z nadzieniem kokosowo-migdałowym

 

  • 4 średnie lub duże udka kurczęcia,
  • Farsz:
  • 200 g.wiórków kokosowych,
  • 1 opakowanie płatków migdałowych,
  • 6 łyżek otrębów pszennych,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 5-6 łyżek miodu płynnego,
  • pieprz,
  • curry,
  • sól czosnkowa,
  • olej do pieczenia/smażenia.

Sposób przygotowania:

Udka z nadzieniem kokosowo-migdałowym
Udka opłukać i osuszyć oraz naciąć w okolicy kostek i wyjąć tyle mięsa,by można nałożyć farsz bakaliowo-owsiano-otrębowy wymieszany z miodem płynnym. Składniki na farsz wypakować i wymieszać w średniej misce i łyżeczką nabierać oraz wkładać do otworów w mięsie i resztki mięsa z udek zatkać farsz i spiąć metalowymi miniaturowymi szpadkami. Natrzeć udka solą czosnkową, pieprzem mielonym czarnym oraz curry. Wlać olej na blachę i wstawić ją do piekarnika w środkowy rząd. Nagrzać do 200 st. C piekarnik, aż tłuszcz zacznie pyrkotać, wtedy to wysunąć blachę i kłaść udka na rozgrzany olej i ponownie wsunąć blachę. Zamknąć piekarnik i piec z godzinę udka, podczas pieczenia obracając je na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć blachę z udkami i przełożyć je szczypcami do kurczaka na półmisek lub płaskie talerze. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie.