Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany z pomarańczami
Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w w krzydełkach.. posolić w srodku i odłożyć.
Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.
Kurczaka ułożyć na ruszcie nad prytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..
Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..
Podawać na półmisku z pomarańczami .. i dowolną sałatką.
Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.
Kurczaka ułożyć na ruszcie nad prytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..
Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..
Podawać na półmisku z pomarańczami .. i dowolną sałatką.
wry