Sposób przygotowania:
Udka z nadzieniem z piersi
Udka po opłukaniu i osuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Następnie naciąć je i naciągnąć wzdłuż kości na tyle, aby nadzienie zmieścić. Piersi można albo wyjąć część z udek lub dokupić indycze oraz zmielić. Czosnek i cebulę obrać, posiekać drobniutko. Tak samo zrobić z umytymi paprykami i czuszkami po uprzednim ich opłukaniu i oczyszczeniu z nasion i ogonków. W ten sposób uzyskamy trzy nadzienia, którymi po wymieszaniu w misce ręką nadziewamy wolną przestrzeń w każdym udku. Potem spiąć mocno skórę na udkach szpikulcami lub klamerkami. Tłuszcz wlać na blachę i rozgrzać w piekarniku. Potem wysunąć blachę z piekarnika i układać na rozgrzany olej udka. Wsunąć blachę i piec udka z godzinę w temp. 200 st. C Po upieczeniu wyjąć blachę ,a udka osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze płaskie lub na półmisek. Dobre z frytami i sałatą w śmietanie.