marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka z nadzieniem z piersi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Udka opłukać,osuszyć i naciąć mięso wzdłuż kości.Sporządzić nadzienia z reszty składników.Nadziewać.Piec

Udka z nadzieniem z piersi

Składniki:

Udka z nadzieniem z piersi

 

  • 6 średnich lub dużych udek kurzych,
  • 300 g.zmielonej piersi kurzej lub indyczej,
  • 1 duża główka czosnku,
  • 2 małe czuszki,
  • 3 duże świeże papryki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do pieczenia/smażenia,
  • oraz klamerki lub szpikulce do spinania mięsa.

Sposób przygotowania:

Udka z nadzieniem z piersi
Udka po opłukaniu i osuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Następnie naciąć je i naciągnąć wzdłuż kości na tyle, aby nadzienie zmieścić. Piersi można albo wyjąć część z udek lub dokupić indycze oraz zmielić. Czosnek i cebulę obrać, posiekać drobniutko. Tak samo zrobić z umytymi paprykami i czuszkami po uprzednim ich opłukaniu i oczyszczeniu z nasion i ogonków. W ten sposób uzyskamy trzy nadzienia, którymi po wymieszaniu w misce ręką nadziewamy wolną przestrzeń w każdym udku. Potem spiąć mocno skórę na udkach szpikulcami lub klamerkami. Tłuszcz wlać na blachę i rozgrzać w piekarniku. Potem wysunąć blachę z piekarnika i układać na rozgrzany olej udka. Wsunąć blachę i piec udka z godzinę w temp. 200 st. C Po upieczeniu wyjąć blachę ,a udka osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerze płaskie lub na półmisek. Dobre z frytami i sałatą w śmietanie.

Tagi:

mięso