Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Udka zapiekane z selerem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pozbawione skóry i kości, następnie zamarynowane i podsmażone udka z kurczaka zapiekane z podsmażonym z cebulką selerem i żółtym serem.

Udka zapiekane z selerem i serem

Składniki:

Udka zapiekane z selerem i serem

 

  • 4 całe udka z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki oleju do marynaty
  • 1/2 średniej wielkości selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15-20 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Udka zapiekane z selerem i serem

Etap 1

Udka zapiekane z selerem i serem
Podzielone na porcje udka pozbawione skóry i kości.

Udka podzielić na porcje. Z mięsa usunąć skórę i kości.

Etap 2

Udka zapiekane z selerem i serem
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego sos teriyaki, zioła, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 3

Udka zapiekane z selerem i serem
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Kawałki mięsa dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki.

Etap 4

Udka zapiekane z selerem i serem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.

Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Etap 5

Udka zapiekane z selerem i serem

Dodać do niej tarty seler, chwilę razem podsmażać. Jak seler zacznie się rumienić, dodać do niego pół szklanki wody, trochę soli i pieprzu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.

Etap 6

Udka zapiekane z selerem i serem

Zamarynowane mięso podsmażyć na oleju po kilka minut z obu stron. Następnie mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.

Etap 7

Udka zapiekane z selerem i serem

Na wierzchu rozłożyć duszony seler i żółty ser starty na tarce o dużych oczkach.

Etap 8

Udka zapiekane z selerem i serem

Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut.

Tagi:

danie kurczak