Sposób przygotowania:
Udko na puree z groszku z karmelizowaną marchewką
Sposób wykonania: Udka kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Marynata: na drobnej tarce ścieramy cebulę, wrzucamy do miski, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sok z połowy limonki i otartą skórkę, sok z jednej pomarańczy, szczypta pieprzy cayenne oraz sól. Wszystko razem mieszamy, polewamy udka i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozpuszczamy masło z dwiema łyżkami oliwy, dodajemy rozmrożone marchewki, chwile smażymy, po ok 4 minutach dolewamy wodę tak aby pokryła w połowie marchewki i dusimy pod przykryciem z dziurką tak aby para swobodnie uciekała. Gdy płyn zostanie praktycznie zredukowany i marchewka będzie miękka (jeżeli nie dolewamy odrobinę wody i dusimy dalej) dodajemy 2 łyżeczki cukru i łyżkę soku z limonki, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Marchewki karmelizujemy na zwiększonym ogniu, musimy uważać żeby nie przypalić cukru. Rozmrożony groszek wsypujemy do miski dodajemy wcześniej upieczone i obrane z łupin dwa ząbki czosnku odrobinę soku z limonki i sól z pieprzem do smaku, wszystko razem dokładnie blendujemy. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. gdy udka będą juz podpieczone przekładamy je w zależności od pory roku na grilla elektrycznego lub tradycyjnego. Kurczaka grillujemy aż skórka będzie chrupiąca co chwile smarując pozostałą marynatą. Smacznego:)