Sposób przygotowania:
Udkówka z papryką
Do przygotowania wędliny można użyć mięsa z udek lub też z ćwiartek kurczaka. Mięso trzeba oddzielić od kości i usunąć skórę. Ładne kawałki mięsa ok 700 g pokroić w małą kostkę, lekko rozbić tłuczkiem.
Pozostałe kawałeczki, błonki i tłuszczyk ( dorzuciłam też skórę z jednego udka) zmielić w maszynce.
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso i pokrojoną paprykę przełożyć do miski. Dodać sól, żelatynę i wodę.
Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista. Mięsną masę przełożyć do szynkowaru dociskając każdą warstwę mięsa. Szynkowar zamknąć z dociskiem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka, pod szynkowar podłożyć ściereczkę. Zalać wodą na wysokość ponad 2 cm ponad poziom mięsa.
Do wody i do szynkowaru włożyć termometr. Podgrzać wodę aby miała ok 75-80 C i w tej temperaturze parzyć aż wyrób w szynkowarze uzyska 72 C. Potem szynkowar schłodzić w zimnej wodzie.
Odkręcić docisk i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Po tym czasie szynkowar polać ciepłą wodą i wydobyć wędlinkę, którą można kroić na kanapki.
Pozostałe kawałeczki, błonki i tłuszczyk ( dorzuciłam też skórę z jednego udka) zmielić w maszynce.
Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso i pokrojoną paprykę przełożyć do miski. Dodać sól, żelatynę i wodę.
Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista. Mięsną masę przełożyć do szynkowaru dociskając każdą warstwę mięsa. Szynkowar zamknąć z dociskiem i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka, pod szynkowar podłożyć ściereczkę. Zalać wodą na wysokość ponad 2 cm ponad poziom mięsa.
Do wody i do szynkowaru włożyć termometr. Podgrzać wodę aby miała ok 75-80 C i w tej temperaturze parzyć aż wyrób w szynkowarze uzyska 72 C. Potem szynkowar schłodzić w zimnej wodzie.
Odkręcić docisk i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
Po tym czasie szynkowar polać ciepłą wodą i wydobyć wędlinkę, którą można kroić na kanapki.
SylaUla