szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drobiowa wędlina domowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To moja pierwsza próba przygotowywania wędliny w szynkowarze i muszę przyznać że bardzo udana. Niedługo kolejna...

Drobiowa wędlina domowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa wędlina domowa

 

  • 830 g filetu z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki peklosmaczka (soli peklowej)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny wieprzowej
  • 1 łyżka przyprawy John

Sposób przygotowania:

Drobiowa wędlina domowa
Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą. Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem i mieszamy dokładnie, aby całe mięso było pokryte mieszanką.Następnie układamy w szynkowarze plastry filetu, jeden na drugim, zamykamy szynkowar i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść.
Drobiowa wędlina domowa
Zacyznamy od rozcięcia filetów na cienkie kawałki
Drobiowa wędlina domowa
Wszystkei przyprawy przesypujemy do miseczki i mieszamy
Drobiowa wędlina domowa
Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami przygotowanymi
Drobiowa wędlina domowa
Całość mięsa układamy w szynkowarze i zamykamy