Sposób przygotowania:
Drobiowa wędlina domowa
Filety z kurczaka, myjemy, osuszamy a następnie kroimy na cienkie plastry. W miseczce mieszamy peklosmaczek z żelatyną oraz przyprawą. Przyprawę wsypujemy do naczynia z pokrojonym mięsem i mieszamy dokładnie, aby całe mięso było pokryte mieszanką.Następnie układamy w szynkowarze plastry filetu, jeden na drugim, zamykamy szynkowar i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść.
karola25