kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Domowa szynka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny.

Domowa szynka gotowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa szynka gotowana

 

  • 1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w siatce)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminku (niemielonego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

  • Zalewa:
  • 1,5l wody
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki soli
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kulki gałki muszkatowej

Sposób przygotowania:

Domowa szynka gotowana
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h. Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut. Pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórzyć gotowanie jeszcze dwukrotnie po 10 minut studząc mięso w zalewie po każdym gotowaniu. Ciepłe świetnie nadaje się jako mięs do obiadu. Wyduszone sprawdza się jako aromatyczna wędlina do kanapek.
Domowa szynka gotowana
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek.
Domowa szynka gotowana
Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na 24h.
Domowa szynka gotowana
Składniki zalewy wymieszać w wysokim, wąskim garnku. Szynkę umieścić w zalewie i powoli doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 10 minut.

Tagi:

zioła szynka