Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Udon z słodko-kwaśnym sosem :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na szybko - tu jest w wersji jarskiej ale można dołożyć mięso.

Udon z słodko-kwaśnym sosem : Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udon z słodko-kwaśnym sosem :

 

  • 20 dag ugotowanego makaronu Udon ( lub odpowiednio ugotować 2 porcje suchego )
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 szklanki ( pół puszki średniej lub cała mała ) pędów bambusa ( krojonych w słupki )
  • 1 marchew
  • 1 por ( biała część )
  • 2 łyżki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej białej rzodkwi ( lub rzodkiewki )
  • sos chili słodko-kwaśny ( Tao-Tao )
  • sos chili z ananasem ( Tao-Tao )
  • sos sojowy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pieprz czarny grubo mielony
  • cukier trzcinowy
  • 1/2 łyżeczki utartego świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony )
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki pokrojonego drobnego szczypioru
  • 1 szklanka wody

 

Sposób przygotowania:

Udon z słodko-kwaśnym sosem :
Pokroić warzywa - marchew w cienkie słupki , papryki w paseczki, por w pól plasterki. Odsączyć bambus . W woku rozgrzać olej i wrzucić warzywa . Smażyć mieszając 10 minut. Dodać imbir .Wlać wodę i dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić koncentratem , sosem chili słodko-kwaśnym , sosem chili z ananasem , pieprzem , cukrem , sosem sojowym .Dusić jeszcze 5 minut . Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody , wlać do sosu i zagotować . Makaron Udon wrzucić na 5 minut na wrzątek ( lub ugotować wg podanego na opakowaniu przepisu ) .Odcedzić . Ułożyć w miseczce lub na talerzu. Polać sosem . Posypać szczypiorem. Można razem z sosem podać usmażoną pokrojoną w paseczki doprawioną na ostro pierś z kurczaka , schab lub małe pulpeciki .
Udon z słodko-kwaśnym sosem :
Etap 1
Udon z słodko-kwaśnym sosem :
Etap 2
Udon z słodko-kwaśnym sosem :
Etap 3