Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Hummus z suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, a wzbogacona o suszone pomidory smakuje przepysznie. Polecam.

Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:

Hummus z suszonymi pomidorami

 

Dodatkowo:

  • 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki)

Sposób przygotowania:

Hummus z suszonymi pomidorami
Ciecierzycę należy namoczyć (min. na 12 h) w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody.

Następnie ziarenka odcedzić i porządnie osuszyć.

Gotować miękkości przez około 1 godzinę w wodzie z 1/2 łyżeczki sody, a następnie pozostawić do ostudzenia.

(Wody nie solić!)

Sezam uprażyć i zblendować z kminkiem.

Dodać ciecierzycę, suszone pomidory, czosnek i sok z cytryny.

Całość zmiksować na jednolitą konsystencję i doprawić solą z pieprzem.

Tagi:

pasta hummus