maxymonium

maxymonium

Kucharz
[Przepisów: 8]

Udziki Teriyaki ze smażonymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe aromatyczne udziki w sosie Teriyaki ze smażonymi ziemniakami i pieczarkami

Udziki Teriyaki ze smażonymi ziemniakami

Składniki:

Udziki Teriyaki ze smażonymi ziemniakami

 

  • ziemniaków, 3-4 obrane ziemniaki, 6-7 pieczarek, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • imbiru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka ketchupu z dodatkiem octu balsamicznego (Heinz), 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Udziki Teriyaki ze smażonymi ziemniakami
1. W rondelku mieszamy składniki na sos wstawiamy do gotowania. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Po podgrzaniu odstawiamy do ostygnięcia. 2. Udziki przekładamy do miski i zalewamy sosem. Dokładnie obtaczamy mięso i pozostawiamy w sosie na godzinę. 3. Zamarynowane mięso podsmażamy w głębokiej patelni i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. 4. Na osobnej rozgrzanej z olejem patelni na małym ogniu wysmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Kiedy się podsmażą dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, posiekany czosnek i smażymy aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.