Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1280]

Ryżanka (rosół z ryżem)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżanka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.

Ryżanka (rosół z ryżem)

Składniki:

Ryżanka (rosół z ryżem)

 

  • mięso drobiowe na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • spory kawałek selera
  • 6 cm pora
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • około 100 g ryżu

Ponadto:

  • natka pietruszki
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

Ryżanka (rosół z ryżem)
Najpierw należy ugotować wywar na kurczaku z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiną soli.

Do garnka dodać uprzednio pokrojone warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera oraz pora.

Cebulę dokładnie nie obraną i w łupinach opalić nad płomieniem - aż skórka lekko się przypali.

(Dzięki temu zupa będzie posiadała złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)

15 minut przed zakończeniem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.

Zupę przed podaniem posypać zieleniną i doprawić według smaku.