Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Koperkowa zupa ryżowa z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryżanka z dodatkiem wartościowego, brązowego ryżu i cennego bobu, aromatyzowana czosnkiem oraz świeżym koperkiem. Zupa dająca uczucie sytości na dłużej i bardzo, bardzo smaczna.

Koperkowa zupa ryżowa z bobem

Składniki:

Koperkowa zupa ryżowa z bobem

 

  • bulion warzywny- 1,2 litra
  • ryż brązowy - 100 g
  • włoszczyzna (1 pietruszka, 2 marchewki, mały seler, biała część pora)
  • cebula- 1 szt.
  • czosnek- 2 ząbki
  • listek laurowy- 2 szt.
  • ziele angielskie- 6 szt.
  • sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku
  • świeży koper- pęczek
  • masło klarowane- do smażenia

Sposób przygotowania:

Koperkowa zupa ryżowa z bobem
W garnku zagotować bulion warzywny wraz z dodatkiem pokrojonej w paski włoszczyzny. Zagotować do miękkości warzyw, a następnie wrzucić listek laurowy, ziele angielskie oraz wsypać ryż i ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować około 30 minut- do momentu, aż ryż będzie miękki.W międzyczasie, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę wraz z posiekanym czosnkiem i przełożyć do zupy oraz ugotować bób.Kilka minut przed końcem czasu gotowania się zupy dodać posiekany, świeży koper, a na koniec dodać wyłuskany bób, doprawić solą, pieprzem oraz suszoną papryczki chili. Wymieszać.

Tagi:

ryż bób