Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Ryżanka z dorszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z mnóstwem warzyw, ryżem i dorszem- zdrowa, lekka, a przy tym bardzo pożywna. Fantastycznie rozgrzewa dzięki chili i kurkumie.

Ryżanka z dorszem

Składniki:

Ryżanka z dorszem

 

  • bulion warzywny- 1,5l,
  • marchew- 2 szt.,
  • pietruszka- 1 szt.,
  • seler- 1/2 szt.,
  • por- biała część,
  • cebula- 1 szt.,
  • ryż brązowy- 150 g,
  • filet z dorsza- 130 g,
  • olej- do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili,
  • koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)

Sposób przygotowania:

Ryżanka z dorszem
Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Do garnka wlać bulion warzywny, obrane warzywa oraz zeszkloną cebulę, Zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dodać ryż oraz listek laurowy i ziele. Gotować do miękkości ryżu, czyli około 30 minut. W międzyczasie filet z dorsza wyczyścić, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie) i 2-3 minuty przed końcem gotowania się zupy wrzucić rybę. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili. Posypać koperkiem.