Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 213]

Drobiowa ryżanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna , zdrowa i syta zupa z orientalnym akcentem.Przygotowana jest z tradycyjnych warzyw , ryżu i drobiu- doprawiona dużą ilością majeranku, tania. szybka a jaka smaczna.Dieta mamy karmiącej też może być przepyszna i smakować reszcie rodzimy

Drobiowa ryżanka

Składniki:

Drobiowa ryżanka

 

  • ( 4 l. zupy)
  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 dużych ziemniaków
  • 100g ryżu jaśminowego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku
  • sól , pieprz
  • Natka pietruszki do posypania na talerzu

Sposób przygotowania:

Drobiowa ryżanka
Skrzydełka zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny ( lub zostawić wg. uznania) Dodać obraną i umytą marchew z pietruszką, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.

Na wolnym ogniu gotować wywar przez 1 godz. Wyjąć warzywa, pokroić w kostkę wraz obranymi i umytymi ziemniakami.

Warzywa włożyć do wywaru po chwili ( 5 min) wsypać ryż. Pierś z kurczaka pokroić w paski doprawić sosem sojowym , curry oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać masło , smażyć mięso wraz z cebulą na rumiano. Zawartość patelni dodać do zupy, wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. ( na patelnię należy wlać odrobinę wody lub wywaru z zupy, przepłukać i wlać do garnka).

Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków i ryżu. Podawać posypaną natką pietruszki np. ze skrzydełkiem z zupy.