Sposób przygotowania:
Drobiowa ryżanka
Skrzydełka zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny ( lub zostawić wg. uznania) Dodać obraną i umytą marchew z pietruszką, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liście laurowe.
Na wolnym ogniu gotować wywar przez 1 godz. Wyjąć warzywa, pokroić w kostkę wraz obranymi i umytymi ziemniakami.
Warzywa włożyć do wywaru po chwili ( 5 min) wsypać ryż. Pierś z kurczaka pokroić w paski doprawić sosem sojowym , curry oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć mięso wraz z cebulą na rumiano. Zawartość patelni dodać do zupy, wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. ( na patelnię należy wlać odrobinę wody lub wywaru z zupy, przepłukać i wlać do garnka).
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków i ryżu. Podawać posypaną natką pietruszki np. ze skrzydełkiem z zupy.
Na wolnym ogniu gotować wywar przez 1 godz. Wyjąć warzywa, pokroić w kostkę wraz obranymi i umytymi ziemniakami.
Warzywa włożyć do wywaru po chwili ( 5 min) wsypać ryż. Pierś z kurczaka pokroić w paski doprawić sosem sojowym , curry oraz przyprawą do kurczaka. Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć mięso wraz z cebulą na rumiano. Zawartość patelni dodać do zupy, wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. ( na patelnię należy wlać odrobinę wody lub wywaru z zupy, przepłukać i wlać do garnka).
Zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków i ryżu. Podawać posypaną natką pietruszki np. ze skrzydełkiem z zupy.