zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Ulubiony sernik Zbysia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny sernik, doskonały do popołudniowej kawki

Ulubiony sernik Zbysia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ulubiony sernik Zbysia

 

  • 1 i ½ kg białego sera mielonego „z wiaderka”
  • 10 świeżych jaj
  • 2 x sernik - Fix
  • 1 Kasia
  • szklanka cukru ( 220 ml)
  • aromat pomarańczowy
  • kandyzowana skórka pomarańczy 10 dkg
  • rodzynki -20 dkg
  • herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Ulubiony sernik Zbysia
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i cukier ucierać, dodać sernik-fixy, Kasię oraz aromat pomarańczowy, ucierać dalej. Rodzynki i skórki pomarańczowe oprószyć mąką i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Białka z odrobiną soli ubić, i delikatnie mieszając połączyć wszystko razem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki, wyłożyć na nie masę serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec półtorej godziny w temp. 180 st.C Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik ( oczywiście wyłaczony)i pozostawiam tak sernik na około 20 minut . Po tym czasie go wyciągam, i zostawiam w blaszce do całkowitego wystudzenia. Można polać lukrem, lub polewą. Sernik jest zwarty, wilgotny i pyszny:)  
Ulubiony sernik Zbysia
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki
Ulubiony sernik Zbysia
Rodzynki i skórki pomarańczowe oprószyć mąką i dodać do masy
Ulubiony sernik Zbysia
delikatnie mieszając połączyć wszystko razem
Ulubiony sernik Zbysia
masę serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Tagi:

sery ser sernik